Někdy čím hůře, tím lépe…

Aktuální doba je pro mnohé z nás plná velkých výzev a u některých z našich klientů jsme řešili také zásadnější situace týkající se nákladů, prosperity či produktivity současného personálu. Když jsme společnými silami našli z daných stavů možné cesty a jim se ulevilo, někteří z nich pak sami přiznali, že dané stavy neřešili a jen tiše doufali v lepší budoucnost. Aby teď viděli, že tlak musel vystoupat dostatečně vysoko, aby se tomu konečně postavili čelem a začali zvládat vše potřebné.

Jeden z hodně úspěšných vrcholových manažerů, kterého znám dlouhá léta, mi podobné stavy v životě okomentoval větou: „Někdy čím hůře, tím lépe. Alespoň se věci pohnou dopředu“. Za mě opravdu trefná myšlenka. 

Zavírat oči se nevyplácí

Život nám přináší různé situace, zvláště v této době. A je na nás, jak se k nim postavíme. Pokud před nimi budeme uhýbat, protože je nám stále relativně dobře, a tvářit se, že vše je v pohodě, situace zpravidla začne eskalovat. Pokud budeme uhýbat i nadále, situace bude eskalovat ještě více. Možná i proto, aby se člověk či skupina konečně rozhýbaly a začaly s tím něco dělat. A pak jsou mezi námi i tací, kteří i nadále zůstanou stát na místě ať se děje co se děje a nechají situace kolem sebe zajít až tak daleko, že už není cesty zpět. Tito se stanou pro okolní svět naporcovaným chutným masem, do kterého se dá naplno zakousnout.

Nenechat se zlomit

Možná i z těchto důvodů platí, že poměry na trhu a ve firmách se mění právě v těžších obdobích. Protože nejsou-li v prostředí velké tlaky, zpravidla není problém nějak fungovat, nechat se životem unášet a slušně přežívat i bez velkého snažení se. Když ale začne foukat nepříjemný chladný vítr, buď začneme kolem sebe v defenzivě stavět větrolamy, abychom se před ním ochránili, nebo se naplno pustíme do stavby větrných mlýnů, abychom sílu přicházejícího větru zužitkovali naplno.

Budujte „větrné mlýny“!

Co mi daná aktuální situace (chladný vítr) může dát? Čemu mě může případně naučit? Jak se k ní mám postavit, abych se posunul dopředu lidsky, organizačně či odborně, i když to možná bude náročné? Toto je uvažování těch, kteří vyjdou z těžších období vítězně. Pro takové lidi či firmy se problémy staly objektem aktivního zájmu, studia a zdrojem inspirace či progresu, nikoli noční můrou, kvůli které nemohou spát.

Držím nám všem palce v budování větrných mlýnů!

Autor Ing. Rastislav Zachar

Majitel společnosti Business Success, spol. s r.o. a trenér seminářů v oblasti managementu.

Zaujali jsme vás?

Pořádáme tří-hodinové ukázkové přednášky na téma management,

prodej a komunikace. Navštivte nás. Podrobnosti zde.