Jakou roli hraje komunikace ve vyčerpání?

Komunikace a (nejen) pracovní vyčerpání… Mají tyto dvě věci souvislost?

Naše vztahy, pracovní, obchodní i soukromé jsou založeny na komunikaci. Bez komunikace žádný hodnotný vztah vybudovat nelze. Tím, že se začneme spolu bavit, máme možnost o tom druhém zjistit jaké má v životě hodnoty, zájmy, co se mu líbí a nelíbí a podle toho, do jaké míry se jeho pohledy setkají s tím naším, naše sympatie k tomu druhému rostou nebo naopak.

Do jaké míry komunikace probíhá a neznamená to, že si vždy říkáme jen samé hezké věci, do té míry naše vztahy existují, žijí.
V každém vztahu se samozřejmě objeví věci, které se nám nelíbí. Ať už se jedná o slova nebo činy druhého. Pokud nemáme problém náš nesoulad s druhým komunikovat, je to v pořádku. Ale co když se jedná o nějakou citlivou záležitost? Zákazníkovi se přece nemůže říct vše, co si o něm myslím. Šéfovi už vůbec… a doma? 🙂

Potíže začínají v okamžiku, když přijmeme postoj „nebudu si dělat zle“. Je jedno, jak si náš postoj omluvíme. Jestli tak, že se s tím druhým mluvit prostě nedá nebo máme dost dobrý plat na to, abychom dobře věděli, co si můžeme dovolit. Důvodů, proč nekomunikovat najdeme jistě nespočet.

Ale co se doopravdy děje, pokud z nějakého důvodu přestaneme komunikovat to, co je potřeba? V okamžiku, kdy mi na druhém něco vadí a neřeknu to, mám menší chuť se o něho zajímat, trávit s ním čas. Navíc, věci, které nám vadí, se nevyřeší. Jen na nich budeme mít stále větší a větší pozornost.

Stalo se vám, že jste se netěšili do práce nebo domů? Nebo se vám nechtělo za zákazníkem, se kterým nemáte příliš kvalitní vztahy a množství obchodů s ním, se postupně snižuje?
Pravděpodobně existuje něco z jedné nebo druhé strany, co vztahu neprospívá, ale nebylo to vyřčeno. Možná to je tlak ze strany zákazníka na cenu, který obchodník nedokáže ustát. Nebo je to nesouhlas na tom, že musíte dělat práci za svého kolegu. Ten má navíc ještě větší plat než já. Nebo to může být naše pochybení, které jsme vůči druhé straně udělali a neřekli to.

Když budeme mít velké množství věcí, které nekomunikujeme a měli bychom, budeme časem vyčerpaní. Z práce, z obchodu, ze šéfa, z partnera nebo manželky… Nakonec si můžeme říct, že je čas na změnu a najdeme si jinou firmu, zákazníka nebo partnera. Nicméně, pokud pokračujeme ve stejném přístupu, může se nám po čase stát znovu to samé. Tedy nedostatek komunikace je určitě jedním z faktorů, které mají vliv na naše vyčerpání.

Chcete být méně vyčerpaní? Chcete mít z novu chuť potkávat kolegy, zákazníky nebo rodinu? Jediná cesta vede opět skrze komunikaci. Osobní, nikoliv přes e-maily nebo sociální sítě. Je důležité vidět, v jaké náladě druhý je a jaký způsob komunikace bude vhodné zvolit. Ano, forma, jak to sdělíme, je důležitá. Ale ještě důležitější je, komunikovat vůbec.
Buďte věcní, vyvarujte se výčitek, neútočte na druhého. Požádejte ho o možnost komunikovat co vás trápí s tím, že jen chcete, aby to věděl. Chcete jen, aby si to vyslechl. Když to udělá, poděkujte mu za jeho vstřícnost. Úleva, kterou zažijete, bude velká. Uvidíte…

Přeji, ať vám komunikace plyne.Následující záložky mění níže uvedený obsah.

Martin Kepka

Obchodník, konzultant a lektor komunikačních dovednostíMartin aktivně obchoduje od roku 2008. Věnuje se také konzultacím v oblasti vztahů a budování PR a je trenérem kurzů a tréninků zaměřených na komunikaci.

Zaujali jsme vás?

Pořádáme tří-hodinové ukázkové přednášky na téma management,

prodej a komunikace. Navštivte nás. Podrobnosti zde.