Jak z jednotlivců udělat tým?

„Musíme být jeden tým!“ – to je věta, kterou slýcháme poměrně často. V amerických filmech je dokonce doprovázena až nepřirozeným nadšením. Možná právě proto tento výrok u řady lidí vyvolává úšklebek a leckdy i odpor.

Ať už okolo nás či v televizi vidíme cokoli, tak udělat ze svých lidí dobře fungující tým je velice žádoucí a je to snem většiny vedoucích pracovníků.  Tým v tom správném slova smyslu je skupina lidí, která táhne za jeden provaz. Důvod je zřejmý všude kolem nás. Zvířata lovící ve smečce jsou mnohem úspěšnější a mají výrazně vyšší pravděpodobnost přežití. Hejno divokých hus doletí do teplých krajin rychleji a s menším vyčerpáním, než kdyby se každá jedna husa vydala na cestu samostatně.

Firma, jejíž pracovníci jsou perfektně sehraní, dokáže své zákazníky rychleji a spolehlivěji uspokojit a je tak mnohem více žádaná. Hokejové mužstvo, které se skládá z téměř neznámých hráčů, kteří jsou perfektně sehraní, většinou porazí druhý tým. Ačkoli soupeř může mít celý tým sestaven i z hvězd, tak je to týmový duch, který určuje vítěze.

Jak tedy z jednotlivců udělat tým?

1. Stanovte týmu cíl a důvod, proč jej chcete dosáhnout. A získejte si pro to všechny, do jednoho. Pokud někdo nadšení pro tento cíl nesdílí a nedaří se jej pro daný cíl získat, nemůže v týmu být! Neznamená to, že to je špatný člověk, pouze jej tento náš cíl nezaujal a tedy jej nebude podporovat. Máte na palubě lodi veslaře, který jí a pije z vašich zásob, ale nevesluje. Necháte si jej.

2. Stanovte jasná pravidla pro fungování týmu. Co se jak a kdy bude dělat, co rozhodně není přípustné, čeho se musí dosáhnout, než se jde domů,.. Zkrátka pravidla, aby vše mohlo fungovat. A zajistěte, že se tato pravidla budou VŽDY dodržovat VŠEMI členy týmu.

3. Nenadržujte nikomu – jedinci, skupině. Z jakýchkoli důvodů to nedělejte. Jste-li v roli vedoucího týmu, zodpovídáte za něj jako za celek. Chraňte ty, kteří dobře veslují, tlačte na ty, kteří mají tendenci se ulívat, a zbavte se těch, se kterými máte opakovaně potíže, a nedaří se to zlepšit.

4. Nedovolte nikdy nikomu jakkoli cíle, důvody pro jejich dosažení anebo skupinová pravidla znehodnocovat, zlehčovat, zesměšňovat. Buďte hodně tvrdí v ochraně těchto věcí, chráníte skupinu i dosažení stanovených cílů.

Vedení fungujícího týmu je něco, co člověka baví a co mu v životě dává uspokojení. Neustálé zvládání lidí, kteří si hledí jen svého prospěchu a nejsnazších řešení, je utrpením a beznadějí. Tak se zbytečně netrapme!

Autor Ing. Ivo Jurman

Trenér a konzultant v oblasti komunikace, plánování, řízení lidí a organizace firem ve společnosti Business Success, spol. s r.o

Zaujali jsme vás?

Pořádáme tří-hodinové ukázkové přednášky na téma management,

prodej a komunikace. Navštivte nás. Podrobnosti zde.